Kerala PSC Staff Nurse Grade – II Question And Answer Part 3

5/5 - (2 votes)

Kerala PSC Staff Nurse Grade – II Previous Question  with Answer.

 

51. Which of the following is not an antibiotic ?

(A) tetracycline

(B) ranitidine

(C) ofloxacin

(D) penicillin

Ans: (B) ranitidine

 

52. The element with highest electronegativity is

(A) chlorine

(B) bromine

(C) lodine

(D) fluorine

Ans: (D) fluorine

 

53. Rosenmund’s reduction of an acid chloride gives :

(A) an ester

(B) an alcohol

(C) an aldehyde

(D) a hydrocarbon

Ans: (C) an aldehyde

 

54.Haemoglobin has maximum affinity for :

(A) CO

(B) CO2

(C) 02

(D) NH

Ans: (A) CO

 

55. Neurotransmitter between neuron and muscle cell is :

(A) Serotonine

(B) Acetylcholine

(C)Dopamine

(D)Endorphin

Ans: (B) Acetylcholine

 

56. The Rods and Cones of the eye retinal layer are modified

(A) Unipolar neurons

(B) Multi polar neurons

(C) Bipolar neurons

(D) None

Ans: (C) Bipolar neurons

 

57. Malpighian body is constituted by :

(A) Glomarulus only

(B) Glomerulus and efferent-vessel

(C) Glomerulus and afferent vessel

(D) Glomerulus and Bowman’s capsule

Ans:(D) Glomerulus and Bowman’s capsule

 

58. Biological product, alpha-1 – antitrypsin is used for the treatment of which of the following diseases :

(A) Cancer

(B) Emphysema

(C) Cystic fibrosis

(D) Phenyl Ketone Urea

Ans: (B) Emphysema

 

59. The head quarters of Centre for Cellular and Molecular Biology is :

(A) Pune

(B) Hyderabad

(C) Delhi

(D) Mumbai

Ans: (B) Hyderabad

 

60. Which of the following is not a part of portal vein

(A) Splenic vein

(B) Hepatic vein

(C) Gastric vein

(D) Cystic vein

Ans:(B) Hepatic vein

 

61. A form of self-evaluation that help nurse judge personal performance and make judgment about standards of practice :

(A) Repression

(B) Recollection

(C) Regression

(D) Reflection

Ans:(D) Reflection

 

62.  The point at which the chlorine demand of water is fully met is called :

(A) disinfection point

(B) break point

(C) saturation point

(D) free point

Ans:(B) break point

 

 

63. The conflict carried by individuals not for themselves but for an ideal :

(A)positive conflict

(B)direct conflict

(C) indirect conflict

(D)class conflict

Ans:(A)positive conflict

 

64. Mosquito which breed in dirty and polluted water

(A) anopheles

(B) culex

(C) aedes

(D) mansonoides

Ans:(B) culex

 

65. Nationalprogram of nutritional support to primary education is also known as :

(A)Special nutrition program

(B) Mid day meal scheme

(C)Mid day meal program

(D)Balawadi nutrition program

Ans:(B) Mid day meal scheme

 

66. Epidemiological triad excludes :

(A) Host

(B) Agent

(C) Environment

(D) Health

Ans:(D) Health

 

67. Injection of diphtheria antitoxin gives :

(A) Active immunity

(B) Passive immunity

(C)Natural immunity

(D)Cellular immunity

Ans:(B) Passive immunity

 

68. The storage temperature of BCG vaccine :

(A) 2-88 degree Celsius

(B) 8-108 degree Celsius

(C) 10-128 degree Celsius

(D) 6-118 degree Celsius

Ans:(A) 2-88 degree Celsius

 

69.  Volume of blood pumped by the heart during 1 minute in a normal healthy adult :

(A) 1000 ml/min

(B)1500 ml/min

(C)2000 ml/min

(D) 5000 ml/min

Ans:(D) 5000 ml/min

 

70. Formula used for converting Celsius scale of temperature to Fahrenheit scale :

(A) (9/5)×C+32

(B) (5/9)×C+32

(C)(9×5/32)-C

(D)(5/9)×C-32

Ans:(A) (9/5)×C+32

 

 

71. A physician order, means medication to be given only once at a specified time :

(A) stat order

(B) prn order

(C)single order

(D)standing order

Ans:(C)single order

 

72.The site preferred for giving I/M injection for adults and anyone over 7 months old :

(A)Vastus lateralis

(B)Deltoid

(C)Dorso gluteal

(D)Ventro gluteal

Ans:(D)Ventro gluteal

 

73.  Rising ICP (intra cranial pressure) is accompanied by :

(A) Tachycardia and Hypotension

(B) Bradycardia and Hypotension

(C)Bradycardia and Hypertension

(D)Tachycardia and Hypertension

Ans:(C)Bradycardia and Hypertension

 

74. The measure which is done to manage shoulder dystocia

(A) Burns Marshall Manoeuvre

(B) Lovset Manoeuvre

(C)Mauriceau-Smellie-Viet Manoeuvre

(D) Mac Robert’s Manoeuvre

Ans:(D) Mac Robert’s Manoeuvre

 

75. Which of the following is used for grading protein energy malnutrition ?

(A)Ballard’s scale

(B) Gomez scale

(C)Bishop scoring

(D)Krammer’s rule

Ans:(B) Gomez scale

Sharing Is Caring:

Leave a Comment