Jawaharlal Nehru Quiz Part 1

5/5 - (1 vote)

Jawaharlal Nehru laid the foundation of modern India. He is also known as Chacha Nehru

Jawaharlal Nehru laid the foundation of modern India. He is also known as Chacha Nehru

1. When was Jawaharlal Nehru born?
12 November, 1885
13 November, 1887
14 November, 1889
18 November, 1887

Answer – 14 November, 1889

Explanation: Explanation: Jawaharlal Nehru was born on 14 November, 1889 in Allahabad, Uttar Pradesh into an affluent Kashmiri Brahman family.

2. From where Jawaharlal Nehru had completed his studies for a barrister?
Switzerland
Belgium
Russia
London

Answer – London

Explanation: At the Inner Temple,London, Jawaharlal Nehru had completed his studies for a barrister.

3. When Jawaharlal Nehru got married?
1912
1914
1916
1918

Answer – 1916

Explanation: Jawaharlal Nehru got married in 1916 with Kamala Kaul and settled in Delhi. In 1917, Indira Priyadarshini (Indira Gandhi) was born.

4. When did Jawaharlal Nehru first time meet Mahatma Gandhi ?
1913
1914
1915
1916

Answer – 1916

Explanation: Jawaharlal Nehru in 1916 met first time Mahatma Gandhi and was immensely inspired by him.

5. In which place Jawaharlal Nehru organised the first Kisan March?
Auraiya
Azamgarh
Paratpgarh
Hathras

Answer – Paratpgarh

Explanation: Jawaharlal Nehru organised the first Kisan March in 1920 in the Pratapgarh district of UttarPradesh.

6. When Jawaharlal Nehru became the General Secretary of the All India Congress Committee?
1920
1922
1923
1924

Answer – 1923

Explanation: Jawaharlal Nehru in September 1923 became the General Secretary of the All India Congress Committee.

7. Which newspaper was started by Jawaharlal Nehru?
New India
National Herald
Both A and B
Neither A nor B
Answer – National Herald

Explanation: The National herald is an Indian newspaper. It was founded by India’s first Prime Minister Jawaharlal Nehru in 1938 and published by the Associated Journals Ltd. The founder of New India was Annie Besant.

8. When was Jawaharlal Nehru elected as the President of the Lahore Session of the Indian National Congress?
1928
1929
1930
1931

Answer – 1929

Explanation: Jawaharlal Nehru was elected the President of the Lahore Session of the Indian National Congress in 1929. The complete goal for independence was adopted in this session.

9. Name the words used by Jawaharlal Nehru while giving a speech on the eve of India’s Independence?
‘Tryst with destiny’
‘Freedom for the nation’
‘Indian Constitution importance’
None of the above

Answer – ‘Tryst with destiny’

Explanation: Jawaharlal Nehru used the words ‘Tryst with Destiny’ while delivering a speech on India’s Independence as the first Prime Minister to hoist the flag from Lal Quila (Red Fort).

10. Which of the following books are written by Jawaharlal Nehru?stion here The Discovery of India
Letters from a Father to his Daughter
An Autobiography
All the above
Explanation: The Discovery of India,Letters from a Father to his Daughter and an Autobiography were written by Jawaharlal Nehru.

11. Jawaharlal Nehru’s last detention was on…
15 April, 1945
15 May, 1945
15 June, 1945
15 July, 1945

Answer – 15 June, 1945.

Explanation: Jawaharlal Nehru’s last detention was on 15 June, 1945.
12.When Jawaharlal Nehru founded ‘Independence for India League’?
1926
1927
1929

Option 4

Explanation: Jawaharlal Nehru in 1928 founded the ‘Independence for India League’ and became its General Secretary.

Who produced and directed a TV series “Bharat Ek Khoj” that was based on Jawaharlal Nehru’s famous book, Discovery of India?
Shyam Benegal
Bankim Chandra Chatterjee
Birendranath Ghosh
None of the above

Explanation: Shyam Benegal created a TV series “Bharat Ek Khoj” that was based on Jawaharlal Nehru’s famous book, Discovery of India.

Jawaharlal Nehru died on…
20 Мay, 1964
22 Мaу, 1964
24 Маy, 1964
27 May 1964

Explanation: On 27 May 1964, Jawaharlal Nehru died due to a heart attack. He was cremated at the Shantivan on the banks of the Yamuna River in Delhi.

Sharing Is Caring:

2 thoughts on “Jawaharlal Nehru Quiz Part 1”

Leave a Comment