-->

Ernakulam District Important PSC Questions



Ernakulam district important PSC Questions ,ernakulam district questions psc Ernakulam district malayalam questions
Ernakulam District PSC Questions

Ernakulam is the third most populous district in Kerala, after Malappuram and Thiruvananthapuram (out of 14 districts)


 1: Ernakulam District was formed on ?

  Answer -1 April 1958

2:The largest Corporation in Kerala ?

Answer - Kochi

3:First Baby friendly Panchayath in Kerala ?

Answer -Nedumbassery

4:First rubber Park in Kerala ?

Answer - Irapuram

5:First tourism police station in India ?

Answer - Mattancherry

6:Kochi Refinery is located at ?

Answer - Ambalamugal

7:Jewish street in Kerala is situated at ?

Answer -Mattancherry

8:The first fort built by Portuguese in India ?

Answer - Pallippuram

9:Which is the largest artificial island in India ?

Answer - Willingdon

10:First tourism village in Kerala ?

Answer - Kumbalangi

11:The First bird sanctuary in Kerala ?

Answer - Thattekkad

12:Thattekkad Bird Sanctuary was established in ?

Answer - 1983

13:Thattekkad Bird Sanctuary is currently known as ?

Answer - Salim Ali

14:The first diesel power plant in Kerala is situated at ?

Answer - Brahmapuram

15:The first Stock Exchange of Kerala began to function at Kochi in ?

Answer - 1978

16: In Which Year was Ernakulam declared as the first fully literate district in India ?

Answer - 1990

17:Queen of the Arabian Sea ?

Answer - Kochi

18:First floating ATM in India is established in Kochi by ?

Answer - SBI

19:The headquarters of Southern Naval Command is at ?

Answer - Kochi

20:The birth place of Sankaracharya ?

Answer - Kalady

21:Kerala Historical Museum is situated at ?

Answer - Edappally

22:Aluva Town is situated on the banks of ?

Answer - Periyar

23:The Largest Elephant Training Center In Kerala ?

Answer - Kodanad

24:Famous Hill Palace Museum is situated at ?

Answer - Tripunithura

25:Head quarters of Kerala Press Academy is situated at ?

Answer - Κakkanad

26: Commercial capital of Kerala

Answer - Ernakulam

27:ഏറ്റവും കൂടുതൽ ദേശിയപാതകൾ കടന്ന് പോകുന്ന ജില്ല

Answer - കൊച്ചി

28:കേരളത്തിലെ ആദ്യ മെട്രോ റെയിൽ പദ്ധതി ?

Answer - കൊച്ചിയിൽ

29:കേരളത്തിൽ ഏറ്റവും കൂടുതൽ നഗരവൽക്കരണം ഉള്ള ജില്ല ?

Answer - എറണാകുളം

30:കൊച്ചി തുറമുഖത്തിന് ശില്പി ?

Answer - റോബർട്ട് ബ്രിസ്റ്റോ

31:കൊച്ചിൻ ഷിപ്പ്‌യാഡിൽ നിർമ്മിച്ച ആദ്യത്തെ കപ്പൽ ആണ് ?

Answer - റാണിപത്മിനി

32:കേന്ദ്ര മറൈൻ ഫിഷറീസ് ഇൻസ്റ്റ്യൂട്ട് ?

Answer - പനങ്ങാട്, കൊച്ചി

33:കേരളത്തിലെ വ്യവസായ നഗരം എന്നറിയപ്പെടുന്നത് ?

Answer - ആലുവ

34:കേരളത്തിലെ ആദ്യത്തെ പക്ഷിസങ്കേതം ?

Answer - തട്ടേക്കാട് ,എറണാകുളം ജില്ല

35:കേരള ഹൈക്കോടതിയുടെ ആസ്ഥാനം?

Answer - എറണാകുളം

36:ജവഹർലാൽ നെഹ്റു സ്റ്റേഡിയം സ്ഥിതി ചെയ്യുന്നത് ?

Answer - കലൂരിൽ ആണ്

37:ലോകത്തിലെ ഫസ്റ്റ് സോളാർ എയർപോർട്ട് ?

Answer - നെടുമ്പാശ്ശേരി

38:കേരളത്തിൽ ഏറ്റവും കൂടുതൽ മഴ ലഭിക്കുന്ന സ്ഥലം ?

Answer - എറണാകുളം ജില്ലയിലെ നേര്യമംഗലം

39:സതേൺ നേവൽ കമാൻഡ് ആസ്ഥാനം ?

Answer - കൊച്ചി



Post a Comment

0 Comments