Reading Day Quiz In English

4.8/5 - (186 votes)

we are celebrating Reading day on June 19 to honour PN Panicker ,the father of Library movement in kerala. It is the death anniversary of PN Panicker.vayana dinam observing here with a week- long series of activities to honour him.

1. Which Day is Celebrated as reading Day ?

Answer – JUNE 19

2. Whose death anniversary is celebrated as reading day in Kerala ?

Answer – PN PANKAR

3. What is the slogan of Travancore Library Association ?

Answer – Read and Grow

4. Which year the Reading Day started in Kerala ?

Answer – 1996

5. Who is known as the father of Indian library movement ?

Answer – S. R. Ranganathan

6. Who is the founder of Kerala Grandhasala ?

Answer – P.N. Panicker

7. Who is the First National Librarian of India ?

Answer – BS Kesavan

8. When did P.N. Panicker died ?

Answer – 19 june 1995

9. Which day is known as world book day ?

Answer – 23 April

10. Which is biggest library in India ?

Answer – The National Library of India

11. When did P.N. Panicker born ?

Answer – 1 March 1909

12. Full name of P N Panicker ?

Answer – Puthuvayil Narayana Panicker

13. Where is The National Library of India located ?

Answer – Kolkata

14. Who’s birthday is celebrated as Maharashtra reading day ?

Answer – A.P.J. Abdul Kalam

15. How many books are in the Library of Congress ?

Answer – 170 million

16. Which state was the Library Act passed in 1993 ?

Answer – Goa Public Libraries Act

17. Which is the biggest library in world ?

Answer – The Library of Congress

18. Which is the second largest library in India ?

Answer – Parliament Library

19. Who started the first library ?

Answer – Ben Franklin

20. When was the first library opened ?

Answer – 1833

21. Who invented the reading ?

Answer – Louis Braille

22. Which is the first vayanashala in Kerala ?

Answer – Desa sevini grameena vayanasala .

23. Who is the author of Krishna Gadha ?

Answer – Cherusheri

24. Who is known as the father of Malayalam language ?

Answer – Thunjath Ezhuthachan

25. Who won the first Ezhuthachan award ?

Answer – Shuranat Kunjan Pillai

26. Which was the first novel in Malayalam ?

Answer – kundalatha

27. Who is the founder of the Kerala kalamandalam ?

Answer – Vallathol Narayana Menon

28. Where is the headquarters of Kerala kalamandalam ?

Answer – cheruthuruthi In Thrissur

29. Who is popularly known as Kerala kalidasan ?

Answer – Kerala Varma valiya Kozhi Thamburan

30. Whose work is bhoomiyude avakashikal ?

Answer – vaikkom Muhammed Basheer

31. who is popularly known as Kerala vyasan ?

Answer – Kodungallur kunjikuttan Thamburan

32. Who wrote the Epic ” Chitra Yogam  ?

Answer – vallathol Narayana Menon

33. whose autobiography is ” my story ” ?

Answer – Madhavi Kutty

34. The work as Known shakuntalam in Malayalam is ?

Answer – Nalacharitham attakatha

35. who is popularly known as the poet of nature ?

Answer – William Wordsworth

Sharing Is Caring:

1 thought on “Reading Day Quiz In English”

Leave a Comment