Account Test Lower Kerala Service Rules Questions and Answers

Rate this post

Account test lower( Kerala Service Rules(Paper 1))

Question1:-Qualifying Service for increment of substantive officer include :
A:-Suspension period regularisede as leave without allowance
B:-Leave without allowance on medical certificate
C:-Leave without allowance without medical certificate
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-B

Question2:-When an officer is placed under suspension while on leave without allowance?
A:-Will be eligible for subsistence allowance
B:-Leave will not be cancelled but subsistence allowance will be paid
C:-The suspension will have the effect of cancelling the leave from the data of suspension
D:-Leave will not be cancelled and will not eligible for subsistence allowance
Correct Answer:- Option-D

Question3:-When an office is promoted to a post which do not involve change of duties from the day of occurrence of vacancy, monetary benefit
will be admissible for a maximum period of :
A:-One year prior to the date of order of promotion
B:-No time limit
C:-Two years prior to the date of order of promotion
D:-Six months prior to the date of order of promotion
Correct Answer:- Option-A

Question4:-Incentive awards in the nature of cash awards for meritorious service will be given to :
A:-Last grade officers only
B:-Both Gazetted officers and non Gazetted Officers
C:-Gazetted Officers only
D:-Non Gazetted Officers only
Correct Answer:- Option-D

Question5:-The method of fixation of pay contemplated under Rule 28 A of Part I KSR in force prior to 26.3.2006 when an officer holding a post in a
substantive, temporary or officiating capacity to another post carrying a higher time scale of pay is restored with effect from :
A:-1.7.2004
B:-1.2.2016
C:-1.4.2016
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-B

Question6:-Am officer with headquarters at Kozhikode is deputed for training to Thiruvananthapuram for a period of 30 days. The daily allowance
admissible to him will be :
A:-Full rate for 30 days.
B:-Full rate for 20 days and `1/2` rate for the next 10 days.“
C:-Full rate for 15 days and `3/4` rate for the next 15 days.
D:-Full rate for 10 days and `3/4` rate for the next 20 days.
Correct Answer:- Option-A

Question7:-The Daily Allowance admissible for intermediate halts beyond 200 kms when the Journey is performed in a departmental vehicle is :
A:-1 DA
B:-`1/2` DA
C:-`1/4` DA
D:-`3/4` DA
Correct Answer:- Option-B

Question8:-A Non Official member serving in a first class committee constituted by Government will be allowed travelling allowance at the rate
admissible to :
A:-Grade I officer B:-Grade III officer
C:-Grade II officer
D:-Grade IV officer
Correct Answer:- Option-A

Question9:-When an officer on tour is provided with free boarding and lodging the rate of Daily Allowance will be :
A:-`1/2` DA
B:-`1/4` DA
C:-`3/4` DA
D:-`2/3` DA
Correct Answer:- Option-B

Question10:-When an Officer on tour is provided with free lodging the rate of Daily Allowance will be :
A:-`1/2` DA
B:-`1/4` DA
C:-`3/4` DA
D:-`2/3` DA
Correct Answer:- Option-D

Question11:-A Pensioner drawing a pension of Rs. 18,000 was re-employed on 1.7.2018 in a post on a time scale of pay of 18000-41500 and the
pay is fixed Rs. 28,500. The pay of the re-employed pensioner for the purpose of calculating travelling allowance will be :
A:-Rs. 28,500
B:-Rs. 18,000
C:-Rs. 46,500
D:-Rs. 41,500
Correct Answer:- Option-C

Question12:-When a member of the family of an officer on transfer follows him within six months from the date of transfer, the date of transfer of
the officer means the date on which the officer :
A:-Starts Journery
B:-Handover charge
C:-Receives the transfer order
D:-Takes over charge at the new station
Correct Answer:- Option-D

Question13:-An officer of Government travelling on University business will receive travelling Allowance from :
A:-University according to its rules
B:-Government according to its rules
C:-University according to Government rules
D:-Government according to University rules
Correct Answer:- Option-A

Question14:-Monthly conveyance allowance granted to an officer can be drawn during
A:-Joining time
B:-Temporary transfer
C:-Absence from head quarters
D:-Leave
Correct Answer:- Option-C

Question15:-Travelling allowance advance admissible to an officer on retirement to enable him to proceed to place where he proposes to settle down after retirement is limitted to :
A:-90% of the probable amount of TA
B:-50% of the probable amount of TA
C:-80% of the probable amount of TA
D:-75% of the probable amount of TA
Correct Answer:- Option-D

Question16:-If a pensioner is convicted of serious crime, Government may withdraw a part of his pension for a specified period in consultation with
:
A:-Law Secretary B:-Accountant General
C:-Finance Secretary
D:-Kerala Public Service Commission
Correct Answer:- Option-D

Question17:-The Pension admissible to an employee who is selected for discharge from service due to the abolition of permanent post is known as
:
A:-Invalid Pension
B:-Compensation Pension
C:-Compassionate allowance
D:-Provisional Pension
Correct Answer:- Option-B

Question18:-Retiring pension is admissible when an employee retires voluntarily after putting qualifying service of :
A:-25 years
B:-15 years
C:-20 years
D:-10 years
Correct Answer:- Option-C

Question19:-If the recovery of excess payment made to an officer who retired from service is deducted from his monthly pension admissible, the
rate of recovery shall not exceed :
A:-15% of monthly pension
B:-10% of monthly pension
C:-25% of monthly pension
D:-20% of monthly pension
Correct Answer:- Option-B

Question20:-An employee dismissed for insolvency deserved special consideration and compassionate allowance is granted. The Allowance should not exceed :

A:-`1/2` of the pension which should have been admissible if the employee had retired on the date of dismissal
B:-`2/3` of the pension which would have been admissible if the employee had retired on the date of dismissal
C:-`3/4` of the pension which would have been admissible if the employee had retired on the date of dismissal
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-B

Question21:-The minimum qualifying service under Government required for an employee for counting his Bar Service as qualifying Service for
Superannuation pension is :
A:-3 years
B:-5 years
C:-8 years
D:-6 years
Correct Answer:- Option-C

Question22:-Service rendered by an employee till he has completed 18 years of age will quality for :
A:-Invalid pension
B:-Retiring pension
C:-Compensation Gratuity
D:-Death cum retirement Gratuity
Correct Answer:- Option-C

Question23:-The family of an employee who died while in service after completing 5 years of qualifying service is eligible for gratuity equal to :
A:-6 times the emoluments of the employee at the time of death
B:-12 times the emoluments of the employee at the time of death
C:-2`1/2` times the emoluments of the employee at the time of death
D:-5 times the emoluments of the employee at the time of death
Correct Answer:- Option-B

Question24:-Higher rate of family pension payable in the case of an employee dies while in service shall not exceed
A:-Twice the amount of family pension B:-60% of the basic pay (inclusive of dearness pay if any)
C:-50% of the basic pay (inclusive of dearness pay if any) last drawn subject to a miximum of twice the family pension admissible
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-C

Question25:-Pension ceases to be payable if it remains undrawn for more than :
A:-2 years
B:-3 years
C:-1 year
D:-5 years
Correct Answer:- Option-B

Question26:-Extra ordinary will not be awarded for an injury sustained more than :
A:-10 years before the date of application
B:-5 years before the date of application
C:-7 years before the date of application
D:-3 years before the date of application
Correct Answer:- Option-B

Question27:-Medical examination is not required for commutation of pension in the case of superannuation pension if the application for
commutation is made within :
A:-1 year from the date of retirement
B:-3 years from the date of retirement
C:-4 years from the date of retirement
D:-2 years from the date of retirement
Correct Answer:- Option-A

Question28:-The appointing authority may require a Government employee to retire in the public interest at any time after the employee has
completed a qualifying service of :
A:-20 years
B:-10 years
C:-25 years
D:-30 years
Correct Answer:- Option-D

Question29:-When an employee is allowed to retire from service while in leave not due, the retirement will be effective from?
A:-Date of commencement of leave
B:-None of the above
C:-Date of completion of leave
D:-Date of receipt of order sanctioning retirement
Correct Answer:- Option-A

Question30:-An Officer having qualifying service of 30 years from 31.5.2019 and his pay as Rs. 81,000 with effect from 01.04.2019 in the scale of pay of 42500-87000. If the rate of Dearness Allowance is 20% the death cum retirement gratuity admissible is :
A:-Rs. 1,45,800
B:-Rs. 7,00,000
C:-Rs. 14,00,000
D:-Rs. 12,15,000
Correct Answer:- Option-C

Question31:-A person who is deputed for training with a view to employment in government service is called :
A:-Trainee
B:-Probationer
C:-Apprentice
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-C

Question32:-General revenues of Kerala does not include :
A:-Consolidated Fund B:-Revenues of local bodies
C:-Public account
D:-Contigency Fund
Correct Answer:- Option-B

Question33:-The maximum period during which the ex-gratia allowance will be payable in the entire service of an officer in temporary post is :
A:-18 months
B:-12 months
C:-24 months
D:-36 months
Correct Answer:- Option-A

Question34:-The leave which is not treated as absence from duty is :
A:-Casual leave
B:-Maternity leave
C:-Hospital leave
D:-Special disability leave
Correct Answer:- Option-A

Question35:-The maximum period compensation leave that can be taken by a government servant in a calender year is :
A:-10 days
B:-20 days
C:-15 days
D:-25 days
Correct Answer:- Option-C

Question36:-The period of overstayal of joining time is regularised by granting :
A:-Eligible leave
B:-Extension of joining time
C:-Special casual leave
D:-None of these
Correct Answer:- Option-A

Question37:-The maximum period normally allowed to an officer to remain on deputation to foreign service continuously is :
A:-1 year
B:-5 years
C:-2 years
D:-4 years
Correct Answer:- Option-B

Question38:-When an officer is transferred to foreign service the payment of joining time pay will be the liability of :
A:-Government
B:-Shared equally by Government and Foreign employer
C:-Foreign Employer
D:-Fixed by the authority sanctioning the transfer in consultation with the foreign employer
Correct Answer:- Option-D

Question39:-The strength of a service or part of a service sanctioned as a separated unit is called :
A:-Lien
B:-Cadre
C:-Apprentice
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-B

Question40:-An officer in the collectorate Kasaragod was transferred to Thiruvananthapuram with effect from 27.2.2018 FN. His office at
Kasaragod is 6 kms away from Railway station and his residence at Kasaragod is 15 kms away Railway station. His office at Thiruvananthapuram is 10 kms away from Railway station and his residence is 6 kms away from Railway station. 04.03.2018 and 11.03.2018 Sunday and 10.03.2018 are public holiday. What is the date on which he should report for duty at Thiruvananthapuram after availing maximum eligible joining time. (Railway distance from Kasaragod to Thiruvananthapuram 589 kms)

A:-08.03.2018 FN B:-11.03.2018 FN
C:-09.03.2018 FN
D:-12.03.2018 FN
Correct Answer:- Option-C

Question41:-A post carrying a definite rate of pay sanctioned without limit of time :
A:-Permanent post
B:-Officiating post
C:-Both 1 and 2
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-A

Question42:-The pay drawn by an officer in an ex-cadre post for purpose of initial fixation of pay on promotion in the parent department :
A:-Can be counted
B:-Cannot be counted
C:-Based on option
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-A

Question43:-The Government may grant a premature increment to an officer on a time scale of pay. The Rule is :
A:-Rule 33, Part 1 KSR
B:-Rule 28, Part 1 KSR
C:-Rule 28A, Part 1 KSR
D:-Rule 34, Part 1 KSR
Correct Answer:- Option-D

Question44:-Leave may not be granted to an officer under suspension. The rule is :
A:-Rule 55, Part 1 KSR
B:-Rule 57, Part 1 KSR
C:-Rule 59, Part 1 KSR
D:-Rule 56, Part 1 KSR
Correct Answer:- Option-C

Question45:-The combination of earned leave and commuted leave will be limited to :
A:-180 days
B:-240 days
C:-250 days
D:-260 days
Correct Answer:- Option-B

Question46:-A Grade I officer performed a journey during June 2018 and claimed TA as per rules. But he reverted to a Grade II post with effect from
January 2018 vide order dated 20.07.2018. In such a situation,
A:-Not to be revised based on the above situation
B:-The TA admitted may be revised with retrospective effect
C:-The controlling officer may issue suitable orders
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-A

Question47:-TA will be paid in cases of on request transfers provided the official concerned has spent at least ______ at the station from which he seeks transfer.
A:-One year
B:-6 months
C:-3 years
D:-2 years
Correct Answer:- Option-A

Question48:-Officers deputed for training to any city outside Kerala full rate for DA for halt is admissible
for :
A:-15 days B:-30 days
C:-60 days
D:-20 days
Correct Answer:- Option-B

Question49:-“Diesnon” discussed in which rule?
A:-Rule 14 Part I KSR
B:-Rule 24 Part I KSR
C:-Rule 23 Part I KSR
D:-Rule 14A Part I KSR
Correct Answer:- Option-D

Question50:-Overtime allowance is :
A:-Fee
B:-Pay
C:-Personal pay
D:-Honorarium
Correct Answer:- Option-D

Question51:-A recurring or non recurring payment granted to an officer from general revenues of the state as remuneration for special work :
A:-Pay
B:-Honorarium
C:-Fee
D:-Wages
Correct Answer:- Option-B

Question52:-A permanent officer completed 12 years of service. The Half pay leave eligible for him is :
A:-200
B:-120
C:-240
D:-360
Correct Answer:- Option-C

Question53:-The maximum Qualifying service for DCRG :
A:-30 years
B:-33 years
C:-31 years
D:-29 years
Correct Answer:- Option-B

Question54:-Temporary transfer means a transfer to duty in another station which is expressed to be for a period not exceeding.
A:-1 month
B:-2 months
C:-3 months
D:-6 months
Correct Answer:- Option-B

Question55:-A Transfer to the foreign service requires the sanction of the
A:-Accountant General
B:-Government
C:-Head of department
D:-Comptroller and auditor General
Correct Answer:- Option-B

Question56:-Rules regarding casual leave to officers are given in :
A:-Appendix V
B:-Appendix XII
C:-Appendix III

D:-Appendix VII
Correct Answer:- Option-D

Question57:-Service in which an officer receives his pay with sanction of government from any source other than consolidated fund of India or of a
State :
A:-State service
B:-Foreign service
C:-Subordinate service
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-B

Question58:-A substantive officer was in the scale of pay Rs. 36600-900-37500-1000-42500-1100-48000-1200-54000-1350-59400-1500-65400-1650-72000-1800-79200. His pay was Rs. 65,400 on 01.07.2018 and was promoted officiating to a post of scale of pay Rs. 45800-1100-48000-1200-54000-1350-59400-1500-65400-1650-72000-1800-81000-2000-89000 from 01.04.2019. Fix his pay as on 01.07.2019

A:-Rs. 70,350
B:-Rs. 72,000
C:-Rs, 68,700
D:-Rs. 73,800
Correct Answer:- Option-A

Question59:-One day Casual Leave will be forfeited for _______ days of late attendance.
A:-2
B:-1
C:-4
D:-3
Correct Answer:- Option-D

Question60:-In the case of officiating officers commuted leave is admissible on completion of _____ years of continuous service.
A:-5
B:-2
C:-3
D:-4
Correct Answer:- Option-C

Question61:-Surrogacy leave is sanctioned for genetic mothers for a period of _______ days.
A:-150
B:-180
C:-120
D:-100
Correct Answer:- Option-B

Question62:-_____ is implied in every grant of pension.
A:-Future good conduct
B:-Good health
C:-Good mental state
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-A

Question63:-The maximum period of Special disability leave is :
A:-12 months
B:-6 months
C:-24 months
D:-18 months
Correct Answer:- Option-C

Question64:-Maternity leave on medical certificate for _____ weeks is admissible for miscarriage and abortion.
A:-2
B:-4
C:-6

D:-8
Correct Answer:- Option-C

Question65:-The earned leave at the credit of an employee at the time of retirement can be surrendered subject to maximum :
A:-180 days
B:-300 days
C:-200 days
D:-240 days
Correct Answer:- Option-B

Question66:-Child adoption leave can be granted upto ______ days.
A:-180 days
B:-120 days
C:-135 days
D:-90 days
Correct Answer:- Option-A

Question67:-The maximum period for which special allowances can be granted to an officer for holding full additional charge of another post :
A:-One year
B:-6 months
C:-2 months
D:-3 months
Correct Answer:- Option-D

Question68:-The maximum days of leave not due that can be granted during his entire service as :
A:-400 days
B:-360 days
C:-200 days
D:-300 days
Correct Answer:- Option-B

Question69:-Payment received from a source other than general revenue is called :
A:-Daily allowance
B:-Compassionate allowance
C:-Honourarium
D:-Fee
Correct Answer:- Option-D

Question70:-National pension scheme is introduced with effect from :
A:-1.7.2014
B:-1.4.2014
C:-1.4.2013
D:-1.7.2013
Correct Answer:- Option-C

Question71:-Which leave can be not commuted retrospectively into different kind of leaves?
A:-Leave without allowance
B:-Half pay leave
C:-Commuted leave
D:-Earned Leave
Correct Answer:- Option-D

Question72:-Special disability leave cannot be combined with :
A:-Half pay leave
B:-Earned leave
C:-Casual leave
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-C

Question73:-Maternity leave may be granted for a maximum period of ______ days.
A:-90 days
B:-135 days
C:-150 days
D:-180 days
Correct Answer:- Option-D

Question74:-Annual verification of service books shall be made by the Head of Office every year in the month of :
A:-March
B:-December
C:-April
D:-January
Correct Answer:- Option-C

Question75:-Higher rate of family pension is allowed for a maximum period of :
A:-3 years
B:-7 years
C:-5 years
D:-8 years
Correct Answer:- Option-B

Question76:-The qualifying service for full pension is :
A:-20 years
B:-25 years
C:-33 years
D:-30 years
Correct Answer:- Option-D

Question77:-A government servant born on 1.1.1963. He will be retire from service on :
A:-31.1.2019
B:-31.12.2018
C:-31.12.2019
D:-1.2.2019
Correct Answer:- Option-B

Question78:-A government servant retired on 31.1.2019. He is Eligible to get the first pension on :
A:-28.2.2019
B:-1.2.2019
C:-31.1.2019
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-B

Question79:-The maximum days of joining time allowable is :
A:-10
B:-30
C:-20
D:-25
Correct Answer:- Option-B

Question80:-The minimum qualifying service required for pension is :
A:-9 years
B:-20 years
C:-10 years
D:-15 years
Correct Answer:- Option-C

Question81:-The maximum days of absence allowable on casual leave including holidays is :
A:-25 days

B:-20 days
C:-15 days
D:-30 days
Correct Answer:- Option-C

Question82:-A radiation workers will be allowed _______ days of special casual leave.
A:-15 days
B:-30 days
C:-12 days
D:-20 days
Correct Answer:- Option-B

Question83:-Personal effects allowable to a Grade I Officer for his transfer journey :
A:-2200 kg
B:-2500 kg
C:-3000 kg
D:-3500 kg
Correct Answer:- Option-C

Question84:-Which rule in KSR dealing with retiring pension?
A:-Rule 57 Part III
B:-Rule 56 Part III
C:-Rule 59 Part III
D:-Rule 58 Part III
Correct Answer:- Option-B

Question85:-The retirement at the end of the month on which he allows 56 years is called :
A:-Compensation Pension
B:-Superannuation Pension
C:-Retiring Pension
D:-Invalid Pension
Correct Answer:- Option-B

Question86:-Contributary family pension admissible from :
A:-16.10.1956
B:-18.2.1963
C:-1.4.1964
D:-1.10.1997
Correct Answer:- Option-C

Question87:-The minimum service required for pension to a handicapped employee :
A:-10 years
B:-3 years
C:-4 years
D:-5 years
Correct Answer:- Option-B

Question88:-An officer was drawing pay of Rs. 37,500 from 01.07.2015 in the scale of
Rs. 35700-900-37500-1000-42500-1100-48000-1200-54000-1350-59400-1500-65400-
1650-72000-1800-75600. His next two increments was withheld without cumulative effect. Findout his increment on 01.07.2018
A:-Rs. 38,500
B:-Rs. 40,500
C:-Rs. 39,500
D:-Rs. 41,500
Correct Answer:- Option-B

Question89:-In which class can a Grade II (a) officer can travel by train on official tour :
A:-II nd AC
B:-I st AC C:-III AC/I Class
D:-II nd AC/I Class
Correct Answer:- Option-D

Question90:-Residuary gratuity is calculated while the employee death occured :
A:-After retirement
B:-While in service
C:-While in unauthorised absence
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-A

Question91:-Rule 65 of KSR Part II is dealing with :
A:-Daily Allowance
B:-Transfer TA
C:-PTA
D:-Tour DA
Correct Answer:- Option-B

Question92:-The charge allowance is defined in Rule ______ KSR.
A:-Rule 55 GD No. 3 Part I
B:-Rule 54 GD No. 2 Part II
C:-Rule 53 GD No. 1 Part I
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-D

Question93:-Rule 123 (IV) Part III KSR is dealing with :
A:-Family Pension
B:-Invalid Pension
C:-Superannuation Pension
D:-Retiring Pension
Correct Answer:- Option-A

Question94:-What is the rule in KSR for compassionate allowance?
A:-Rule 5(c) Part III
B:-Rule 4(b) Part III
C:-Rule 5(a) Part III
D:-Rule 3(a) Part III
Correct Answer:- Option-C

Question95:-The paternity leave admissible for :
A:-20 days
B:-15 days
C:-25 days
D:-10 days
Correct Answer:- Option-D

Question96:-Pension admissible in cases where an employee is retired because is suffering from a contagious disease, physical of mental disability
or infirmity which interferes with efficient discharge of his duties is called :
A:-Superannuation pension
B:-Invalid pension
C:-Retiring pension
D:-Compensation pension
Correct Answer:- Option-B

Question97:-An officer retired from service on 31.3.2018 on Superannuation on completion of 56 years. If he wants to commute a portion of pension, the commutation factor to be taken into account is :
A:-9.8
B:-11.1

C:-11.41
D:-11.73
Correct Answer:- Option-B

Question98:-The maximum pension that can be sanctioned to State Government employees on or after 1.7.2014 is :
A:-Rs. 50,000
B:-Rs. 55,000
C:-Rs. 58,000
D:-Rs. 60,000
Correct Answer:- Option-D

Question99:-A clerk having 5 years service in the Revenue Department is appointed as Secretariate Assistant in the Finance Secretariate, on the advice of Kerala Public Service Commission, comment on his pay fixation as Assistant :
A:-His pay will be fixed as per GD No. 1 under Rule 28A Part I KSR
B:-His pay will be fixed as per Rule 25 Part I KSR
C:-His pay will be fixed as per Rule 30 Part I KSR
D:-His pay will be fixed as per GD No., 1 under 28A Part I KSR without the benefit of refixation
Correct Answer:- Option-A

Question100:-The date of birth of a Joint Director of Agriculture is 01.06.1963. His date of superannuation will be :
A:-30.06.2019
B:-31.05.2019
C:-01.06.2019
D:-02.06.2019
Correct Answer:- Option-B

Account Test Lower Questions Introduction to the Indian Government Accounts and Audit (Paper III) 2019

Sharing Is Caring:

Leave a Comment