Vitamins Questions And Answers

Rate this post

                                 

The word “vitamin” comes from the Latin word “vita”, means “life”.Vitamins are organic components in food that are needed in very small amounts for growth and for maintaining good health. Everybody must eat a certain amount of vitamins to stay healthy.Vitamins are chemicals found in very small amounts in many different foods.

 

                                  CHARACTERISTICS

 

a)Vitamins are required in small quantities in the diet because they cannot be synthesized by the body.

b)Water soluble vitamins cannot be stored in human tissues. Their excess is excreted with urine.

c)Significant amounts of fat soluble vitamins can be stored in adipose tissue and the liver.

d)Synthetic vitamins are identical to natural vitamins

e)Once growth and development are completed, vitamins remain essential nutrients for the healthy maintenance of the   cells, tissues, and organs. 

 

                              FUNCTIONS

 

• Vitamins are helpful for the health and life of the body in the following respects:

(a) They build up the resistance of the body against diseases.

(b) Prevent and cure various diseases caused by deficiency.

(c) Help the digestion and utilization of mineral salts and Carbohydrates in the body.

(d) Stimulate and give strength to digestive and nervous system.

(e) Help health protection.

(f) Help maintenance of proper health and normal growth.

 

                     CLASSIFICATION

 

On the basis of their solubility vitamins are mainly 2 types- Fat soluble vitamins: Vitamins that dissolve in fat. Because fat is easily stored on our body, fat-soluble vitamins can be stored within our fat. This means they can accumulate and be saved for later use.

The fat-soluble vitamins are A, D, E and K.

 

Water soluble vitamins: Vitamins that dissolve in water. Because our body is a watery environment, these vitamins can move through our body pretty easily, and they can also be flushed out by the kidneys. Water-soluble vitamins include the B-complex vitamins and vitamin C.

There are eight B vitamins, including vitamin B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 and B12.



Vitamins Questions & Answers

 

1. Who Coined the Term ‘Vitamin’ ?

 Answer – Casimir Funk

2.Vitamin word is from which Language ?

Answer -Latin

3,’Study of vitamins’ is Also Known as ?

Answer -Vitaminology

4. In which two Parts, Vitamins are divided into ?

Answer –  Water Soluble and Fat soluble

5. Which Vitamins are Water Soluble ?

Answer – Vitamin B,C

6. Which Vitamins are Fat Soluble ?

Answer – Vitamin A,D,E,K

7. Which Vitamin is Known as Sunshine Vitamin ?

Answer – Vitamin D

8. What is the Chemical Name of Vitamin A ?

Answer – Retinol

9. Which Vitamin is also known as Anti-Infection Vitamin ?

Answer – Vitamin A

10. Night Blindness(Nyctalopia) is Caused due to the Deficiency of ?

Answer – Vitamin A

11. Which Vitamin is also known as Anti-Cancer Vitamin ?

Answer – Vitamin A

12. ‘Osteomalacia’ is caused due to the deficiency of which Vitamin?

Answer -Vitamin D

13. Cobalt is Found in which Vitamin?

Answer – Vitamin B12

14. What is the Chemical name of Vitamin B1?

Answer – Thiamine

15. Due to which Vitamin Human Skin and Lips get Cracked ?

Answer – Vitamin B2

16. What is the Chemical Name of Vitamin B2 ?

Answer – Riboflavin

17. Which disease is Caused due to the deficiency of Vitamin B ?

Answer – Beri-Beri 

18. Anaemia disease is Caused due to the deficiency of which Vitamin ?

Answer – Vitamin B12

19. Which disease is Caused due to the deficiency of Vitamin B3 ?

Answer – Pellagra, Memory loss

20. Which Vitamins are found in abundance in Fish’s Liver ?

Answer – Vitamin A,D

21. What is the Chemical name of Vitamin B6 ?

Answer – Pyridoxine

22. What is the Chemical name of Vitamin B12 ?

Answer – Cyanocobalamin

23. What is the Chemical name of Vitamin B3 ?

Answer – Niacin & Nicotinic Acid

24. What is the Chemical name of Vitamin B7 ?

Answer – Biotin

25. What is the Chemical name of Vitamin B9 ?

Answer – Folic Acid

26. What is the Chemical name of Vitamin C ?

Answer – Ascorbic Acid

27. Which Vitamin is use in the Treatment of Cancer ?

Answer – Vitamin B

28. Where Vitamins are Stored in Human Body ?

Answer – Liver

29. Which Vitamin is helpful in making RBC’s in Human Body ?

Answer – Vitamin C

30. What is the Chemical Name of Vitamin D ?

Answer – Calciferol

31. Scurvy disease is Caused due to the deficiency of ?

Answer – Vitamin C

32. Rickets is Caused due to the deficiency of ?

Answer – Vitamin D

33. Which Vitamin is produced in Human Skin ?

Answer – Vitamin D

34. What is the Chemical name of Vitamin E ?

Answer – Tocopherol

35. What is the Chemical name of Vitamin K ?

Answer – Phylloquinone

36.Sir Frederick Hopkins was awarded the Nobel prize for discovering vitamins. When was that ?

Answer – 1929

37.What is vitamin K2’s main benefit to the human body ?

Answer – Improves bone density

38.What do you call substances that are converted to vitamins by the metabolism process ?

Answer – Provitamins

39.Deficiency in what vitamin can cause dermatitis? 

Answer – Vitamin B7

40.Name the vitamin which helps in clotting of blood ?

Answer – Vitamin K.

42.Which vitamin is lost when peeled vegetables are washed ?

Answer – Vitamin C

43.Name the richest source of Vitamin A ?

Answer – Carrot.

44.Amla is a rich source of which vitamin ?

Answer – Vitamin C

45.Bleeding of gums is due to lack of which vitamins ?

Answer – Vitamin C

46.What is the main function of Vitamin ?

Answer –  Act as a essential nutrients because acting in concert, they perform hundreds of roles in the body. They help shore up bones, heal wounds, and bolster your immune system.

47) Name the vitamin which destroy the harmful and toxic chemicals in human body ?

Answer – Vitamin E.

48.Name the vitamin which helps in cure of Alzheimer’s desease ?

Answer – Vitamin B12

 

Sharing Is Caring:

Leave a Comment