India Postage Stamps And Postal Facts - Gk Questions Important

Indian Postage Stamps Postal Facts Gk Questions



Postal system was Established by Robert Clive in 1766,& it was further developed by Warren Hastings by establishing General Post Office Calcutta in 1774





  • 1. When was the first all India Postage Stamp issued ?
  •  Answer - 1854
  • 2. When was the Money order service started in India?
  • Answer - 1880
  • 3. When was the Postal Life Insurance (PLI) Established in india?
  • Answer - 1884
  • 4. Where is the first Indian post office outside the Indian territory located ?
  • Answer - At the Dakshin Gangothiri in Antarctica in 1883
  • 5. Where is the world's Highest post office located?
  • Answer - Hikkim in Himachal Pradesh (150,000 Feet)
  • 6. What was the minimum amount required to open a  post office Saving bank account?
  • Answer - The minimum amount required to open a post office saving Bank is Rs 50,
  • 7. Headquarters of India post is situated at ?
  • Answer - New Delhi
  • 8. First Indian king to be depicted on an Indian stamp ?
  • Answer - Chandra Gupta Maurya
  • 9. The National Philatelic Museum of India situated in ?
  • Answer - New Delhi
  • 10 .The PIN Code system Was Introduced in India in ?
  • Answer - 1972
  • 11. PIN Code of Supreme Court of India ?
  • Answer -  110201
  • 12.Indian Postal Day is Observed on ?
  • Answer - October 10
  • 13. In India speed post was introduced in the Year - 1986
  • 14 . First Indian to appear in postal stamp ?
  •  Answer - Mahatma Gandhi


    • 15.  First Foreigner to appear in postal stamp ?
    • Answer - Henry Dunant
    • 16. How many postal index number zones  India has been divided in to ?
    • Answer - 9
    • 17. What is the Full form of PIN ?
    • Answer - Postal Index Number
    • 18.World Postal Day is Observed in ?
    • Answer October 9
    • 19 . When did Universal Postal Union Founded ?
    • Answer - 1874
    • 20 . Where is the headquarters of universal postal union (UPU) ?
    • Answer - Berne (Switzerland)
    • 21. Hobby of collecting stamps is called ?
    • Answer - Philately
    • 22 . First Mughal Emperor appeared in postal stamp ?
    • Answer - Akbar
    • 23. First Postal ATM Was Opened in which city ?
    • Answer - Chennai
    • 24. World's first adhesive postage stamp ?
    • Answer - Penny Black
    • 25. The British Governor General Who Introduced the Postal system in India ?
    • Answer - Lord Dalhousie
    • 26. Fee for availing post office facility is ?
    • Answer - 150 per year and 50 per quarterly
    • 27. Postal Restante article can be detained in post office ?
    • Answer - 1 Month
    • 28. Foreign post manual the terms L.C means ?
    • Answer - Letters and Cards
    • 29. Railway Postal Service Started in India ?
    • Answer - 1863
    • 30. Post Card Was Introduced in ?
    • Answer - 1879
    • 31. Electronic Fund Transfer Service Started in ?
    • Answer - 2001

      1 comment:

      1. "At PostalEASE, the phone version of the Liteblue USPS Gov employee portal, employees can begin TSP .gov payments or access Federal Employees Health Benefits. Visit the Liteblue PostalEASE website for more." liteblue

        ReplyDelete